Pred nakupom kraševca

Pred nakupom kraševca

predNakupomNaredite kratko miselno igro asociacij, in povejte, kaj pomislite ob besedi prijateljstvo? Verjetno vas ne bo malo, ki boste pomislili na več kot tisočletno vez, ki druži človeka in psa. V ljudskem izročilu najdemo kar nekaj zanimivih prispodob, ki ponazarjajo najvišjo možno stopnjo navezanosti npr. “vdan kot pes” ali “zvest kot pes”.

Marsikdo si morda tudi zaradi tega želi psa. Nekega dne pa v trgovini za male živali zagleda majhno, puhasto kepico, ki se nerodno prekopicuje, in spomni se, kako so ga otroci milo prosili, da jim prinese kakšnega kužka, ter njihovih obljub, da bodo sami skrbeli zanj. Tako bodoči lastnik v navalu navdušenja sprejme odločitev: “Dobili bomo psa”. Kakšni občutki sreče, veselja, otroci skačejo do neba, zadovoljen pa je tudi naš bodoči lastnik, saj je storil dobro delo in v svoj dom sprejel majhnega, nebogljenega mladička. In tako se začne čudovita zgodba, polna prijateljstva in medsebojne povezanosti. Na žalost se tu pravljica konča in v večini primerov se začne kruta resnična zgodba marsikaterega psa, ki kasneje v najboljšem primeru v kotu kakšnega zavetišča tiho čaka, če bo v njegovo življenje še pokukal žarek upanja. Oskrbniki in prostovoljci, ki delajo v zavetiščih za živali, lahko z žalostno statistiko potrdijo dejstvo, da so usode psov, ki pristanejo v zavetiščih, zelo pogosto posledica podobnih prenagljenih odločitev ljudi, ki si pred nakupom psa niso vzeli časa za razmislek, ali pa so podcenjevali čas, znanje, energijo in denar, ki je potreben, da iz majhne kepice vzgojiš res pravega pasjega prijatelja.

Imate dovolj časa, znanja, energije in denarja ?

prednakupom2Z naštevanjem vseh pogojev, ki bi jih bodoči lastnik psa moral izpolnjevati, ljudi ne želimo odvrniti od nakupa kraševca. Vsem tistim, ki so si za vzgojo in socializacijo kraševca pripravljeni vzeti vse našteto, naj zaupam, da je to pasma, ki te lahko popolnoma omreži. Kljub znani trditvi, da je pes edini prijatelj, ki si ga lahko kupiš, to v sodobnem času, ob delavnikih, ki se vlečejo vse tja do večera, ne velja več, saj lahko dobi v psu dobrega prijatelja le gospodar, ki si vzame dovolj časa, da psa vzgoji in socializira za prijetno sobivanje. Lastnik psa, ki bo prepuščen samevanju doma, v pesjaku ali životarjenju na verigi, naj se ne čudi, če bo ta bolj navezan na svež zrak kot nanj. Prav tako pa najboljši prijatelj tudi ne bo postal pes, ki mu je doma dovoljeno prav vse, ker si družinski člani niso vzeli dovolj časa za dosledno uveljavljanje hišnih pravil.

… razmislek že pred nakupom mladička …

Potrebno je vedeti, da se vam bo najbolj obrestovalo, če boste vložili čim več časa ne le v vzgojo in socializacijo mladička, pač pa tudi v premišljen izbor pasme in vzreditelja.

1
ab adblock adblock for all browsers free download adblock for chrome browser adblock for firefox and chrome adblock for mac adblock free download adblock g adblock google adblock google chrome adblock google chrome download
essay writing essay writing pay for essay pay for essay write my essay cheap custom essay writing cheap custom essay writing services best custom writing custom writing my order custom writing service custom paper writing custom writing help custom writing australia custom essay writing service best custom essay writing service best custom paper writing service cheap custom writing custom academic writing custom essay paper writing custom essay writing help custom essay writing online essay writer essay writer australia online essay writer aussie essay writer essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay custom essay writer professional essay writer