Stenski koledarji

Stenski koledarji DLVKOS  

 

Koledar kraški ovčar 2009

Koledar je namenjen kraškem ovčarju kot varuhu črede. Kraški ovčar to funkcijo po 2. svetovni vojni izgubil, danes pa se v društvu trudimo, da bi ga ponovno lahko uporabili tudi kot delovnega psa, saj bomo le tako kraševca najbolj gotovo ohranili v njegovi prvotni podobi.

Slovenija se je preko mednarodnih sporazumov zavezala k principom ohranjanje biotske raznovrstnosti in posledično ohranjanju ogroženih zveri (volka, medveda in risa). Posledično naša država namenja veliko sredstev za odškodnine rejcem. Uporaba kraškega ovčarja bi lahko pomembno zmanjševala konflikt med rejci in tistimi ki se zavzemajo za ohranitev naših zveri in biotske raznovrstnosti, seveda pa bi zmanjšala tudi stroške države, ki danes plačuje visoke odškodnine. Z Ministrstvom za okolje oziroma Agencijo za okolje in prostor smo v preteklosti že vzpostavili sodelovanje, ki pa ga bo potrebno sedaj še bolj razviti.  V društvu se zavedamo, da je potrebno povečati obveščenost ciljnih skupin. Tudi zato bi radi, da  koledar najde pot tudi rejcev ovc, ki bi morda spremenili mnenje o uporabi rodovniškega kraševca (sedaj raje uporabljajo mešance ali velike, za naše okolje pogosto neprimerne pastirske pasme iz drugih držav).  V DLVKOS že nekaj let načrtno delamo z izbranimi rejci, in tako je danes pri ovcah že kar nekaj mladih kraševcev. V DLVKOS vzdržujemo kontakt z rejci, obenem pa jim svetujemo kako ravnati pri uvajanju kraševca v funkcijo varuha črede. V koledarju so večinoma zajeti vsi ti psi (Kočevje, Idrija, Vojsko, Šentvid pri Stični..), prav tako pa smo imeli možnost obiskati rodovniškega  kraševca v hrvaškem Primorju (6 letni samec), ki se je v tej funkciji zelo izkazal saj je lastnik črede z njim izredno zadovoljen.   Avtor fotografij je Urban Golob, znani fotograf, pisec in alpinist. Urban Golob najbolj pogosto sodeluje pri  revijah in časopisih kot so National Geographic, GEO, Gea, Dnevnik, Delo, veliko pa sodeluje tudi s tujimi mediji. Koledar je že drugič oblikovala Eva Vipotnik, profesionalna grafična oblikovalka, doma iz okolice Žalca, ki danes živi in biva v Nemčiji in je lastnica podjetja, kje se ukvarja z oblikovanjem in je brezplačno oblikovala tudi grafično podobo ter publikacije DLVKOS. Tudi za potrebe tega koledarja se odreka honorarju. Vsebinsko zasnovo koledarja in organizacijo projekta  je kot prostovoljka pripravila Mojca Emeršič. Tudi tokrat je koledar narejen v dveh jezikih – angleškem in slovenskem.

Koledar si lahko v pdf obliki če kliknete na povezavo koledar2009

 

Koledar kraški ovčar 2007

V društvu smo se zato odločili, da z izdajo stenskega koledarja za leto 2007 predstavimo kraške ovčarje v vsej svoji lepoti. Pri tem projektu je nastalo veliko število izjemnih fotografij, izmed katerih se je glede na različne kriterije (fotografske in kinološke) izbralo 13 slik za objavo v koledarju. Avtor enajstih fotografij je Matjaž Zupanc, eden najpomembnejših slovenskih fotografov psov, septembrska fotografija je delo Suzane Markovič, naslovnico pa je posnela Mateja Šivec, ki je s sliko Ron na Kompoteli tudi zmagala na društvenem natečaju za najlepšo fotografijo kraševca. Koledar odlikuje odlično oblikovanje, delo Eve Vipotnik, ki skrbi tudi za celostno grafično podobo društva. Vsebinsko in organizacijsko je koledar pripravila Mojca Emeršič.
Stenski koledar kraševec 2007 je poleg fotografij opremljen tudi s teksti v slovenskem in angleškem jeziku, tako da poleg podob kraškega ovčarja prinaša tudi informacije o zgodovini kraševca in njegovih značilnostih. V koledarju so navedene tudi vse slovenske CAC in CACIB razstave psov, ki jih organizirajo slovenski kinološki klubi in društva ter Kinološka zveza Slovenije v naslednjem letu, kot tudi vse pomembnejši dogodki Društva v letu 2007.
Izid koledarja je zelo pomemben dogodek ne le za društvo in ljubitelje psov, pač pa za celo Slovenijo, saj opozarja na bogastvo slovenskih avtohtonih pasem, ki igrajo pomembno vlogo v prepoznavnosti Slovenije.

Koledar si lahko v pdf obliki če kliknete na povezavo Stenski koledar koledar2007