Izpit BBH

Izpit za urbano okolje

Glavni cilj Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev je ohranitev in razvoj kraškega ovčarja oz. kraševca, slovenske mednarodno priznane pasme psov. Tak cilj pa je tesno povezan z strokovno vzrejo in strokovnimi programi, dobro promocijo pasme in seveda številom šolanih psov. Naša slovenska pasma kraški ovčar je ogrožena oz. lahko kvalitetno nazaduje, kar je posledica majhnega zanimanja za našo pasmo. Obstoj in razvoj kraševca je ključno povezan s tem kako se bo kraševec znašel v urbanem okolju.

Na žalost pri nekaterih ljudeh obstaja stereotipna predstava o kraševcu kot samosvojem in neprilagojenem psu, ki ne sodi v urbano okolje. Danes pa kot vemo večina kraševcev živi v urbanem okolju. Da bi se kraševec v urbanem okolju čim bolje znašel, v društvu poudarjamo pomen socializacije in šolanja kraševca.

bbh2Vseeno pa opažamo, da je število kraševcev z opravljenimi BBH izpiti relativno nizko. Včasih pa so ravno statistike tiste, ki lahko ljudi dodatno prepričajo da bodo bolj verjeli v potencial te pasme. Posebej smo veseli tistih kraševcev, ki so opravili izpite in dokazali da se kraševec lahko normalno šola, posebej če se upoštevajo njegove pasemske značilnosti – njihove zgodbe bodo predstavljene v 16. in 17.  številki revije Kraševec.

V mesecu januarju 2007 smo našo avtohtono pasmo in projekte, ki jih izvaja DLVKOS predstavili tudi na seminarju za inštruktorje, ki ga je organizirala KZS v želji, da bi tudi inštruktorji v šolah še bolje razumeli specifike pastriskih pasme ozrioma kraševca.

Kako je videti šolanje in izpit za urabno okolje ?bbh

Šolanje je namenjeno začetnikom ali psom s predznanjem (iz male šole ali tečajev za mlajše pse) starim približno eno leto ali več. Šolanje poteka po programih KZS Izpit za psa spremljevalca A (osnovne vaje poslušnosti) in Izpit za psa spremljevalca B-BH, ki je sestavljen iz treh delov: vaj poslušnosti na vadišču, preizkusa vedenja psa v urbanem okolju in preizkusa vodnikovega teoretičnega kinološkega znanja.
Delo poteka približno tri mesece, dvakrat tedensko po dve šolski uri, v manjši skupini običajno pa je na voljo individualno delo in s svetovanje. Ob koncu tečaja opravljajo tečajniki izpit v društvu po Pravilniku Kinološke zveze Slovenije. Pogoj za opravljanje izpita je, da je pes ob izpitu ISP-A star najmanj 1 leto oziroma najmanj 15 mesecev za izpit ISP-BH.

1
ab adblock adblock for all browsers free download adblock for chrome browser adblock for firefox and chrome adblock for mac adblock free download adblock g adblock google adblock google chrome adblock google chrome download
essay writing essay writing pay for essay pay for essay write my essay cheap custom essay writing cheap custom essay writing services best custom writing custom writing my order custom writing service custom paper writing custom writing help custom writing australia custom essay writing service best custom essay writing service best custom paper writing service cheap custom writing custom academic writing custom essay paper writing custom essay writing help custom essay writing online essay writer essay writer australia online essay writer aussie essay writer essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay custom essay writer professional essay writer